Man Dan, Software Developer

Vad gjorde du innan du började hos BM System?
Från början är jag är lärare i samhällskunskap och geografi. Jag jobbade inom skolan i några år innan jag kände att jag ville byta bana. Jag läste att det fanns en efterfrågan på systemutvecklare och folk som kunde programmera. Då visste jag inte vad programmering var för något, men jag testade lite online och gick sen en introkurs i Java. Efter det sökte jag kandidatprogrammet i datavetenskap (DV) här i Uppsala och det är därifrån jag kommer närmast.

Hur kom det sig att du sökte dig till BM System?
En f.d. kursare på DV gjorde sitt exjobb på BM System och fick sen anställning här. Han trivdes jättebra och rekommenderade företaget. När jag sen själv sökte jobb och såg att BM sökte utvecklare så skickade jag in ansökan direkt. Det jag uppskattar mest med att jobba här är att jag har så trevliga och hjälpsamma kollegor, samt att få jobba med att utveckla system som används i samhällsviktiga verksamheter.

Vilka är dina arbetsuppgifter?
Jag har mest jobbat med webbprogrammering och utvecklat i webbklienten för BM Road Service System som används för administration och planering av vägunderhåll. Arbetsuppgifterna har till en början varit mindre och avgränsade saker att lösa, exempelvis buggfixar eller småsaker som kunderna eller produktchefen vill ha implementerade. Det har varit väldigt bra för mig att fokusera just på webbutveckling eftersom jag då fått möjlighet att få koll på alltifrån hur användargränssnittet ska designas till hur serverkoden och databasen är strukturerad. Nu har jag precis fått en lite större uppgift som handlar om att utveckla en komponent till den nya startvyn i webbklienten.

Hur har din första tid på BM System varit?
Både spännande och jobbig! Väldigt kul att få använda sina kunskaper till att utveckla saker som faktiskt används ”på riktigt”, men också jobbigt med mycket som är nytt som man ska lära sig och sätta sig in i, det kan ibland kännas lite överväldigande. Som tur var har jag en jättebra mentor och en chef och arbetskollegor som är väldigt stöttande. Det kan hända att man tänker i början av en uppgift: ”Hur ska jag kunna lösa det här?”, men sen gör man det ändå till slut med en kombination av envishet, googlande och hjälp från kollegor. Det känns verkligen bra! Jag upplever att det är en väldigt god lärmiljö för juniora utvecklare här på företaget – det är fokus på att man ska lära sig och utvecklas långsiktigt, och man får stöttning när man behöver det.